Call for Partners
Sfertul Academic este un proiect editorial digital care aduce împreună cercetători din științele sociale, artiști ilustratori și actori, cu scopul de a populariza antropologia, oferind publicului larg acces la resurse fundamentate teoretic și înrădăcinate în cercetări de teren aprofundate, care de regulă au o circulație limitată la comunitatea academică.
Sfertul Academic este un demers unic pe scena culturală din România, ce se distinge atât prin calitatea conținutului, cât și prin formatul său interdisciplinar.
De ce antropologie? Antropologia este disciplina care se ocupă, prin excelență, cu studiul culturii umane. În sens antropologic, cultura este privită nu doar ca o manifestare de tip artistic, ci ca ansamblul valorilor, normelor și practicilor umane, înțelese holist, în strânsă relație cu contextul lor. Prin natura lor, cercetările din domeniul antropologiei sunt minuțioase, de lungă durată, și aduc o perspectivă emică – din interior – asupra celor mai diverse comunități și grupuri de oameni, ajutându-ne să ne cunoaștem și să ne înțelegem mai bine, arătându-ne mereu că suntem diferiți, dar uniți în experiența comună și infinit de complexă de “a fi om”.
Colecția de debut a platformei Sfertul Academic cuprinde 40 de articole, fiecare dintre ele însoțite de versiunea podcast și de o ilustrație inspirată din conținutul textului. Temele abordate pun în lumină concepte centrale din teoria antropologică, cum ar fi: ordine morală, structură și agentivitate, cultură materială, relații de putere, relații de schimb, sisteme de cunoaștere, gen, identitate, sine și societate. Totodată, aduc perspective noi asupra unor subiecte familiare, de actualitate: mediu, migrație, inegalități sociale, privatizare, dezvoltare personală, turism, și altele. Nu în ultimul rând, dezvăluie lumi sociale mai puțin cunoscute, din România, dar și de peste hotare: Egipt, Ghana, Japonia, Rusia sau Abhazia sunt doar câteva dintre locurile pe care ni le aduc mai aproape cercetările incluse în acest volum digital. 37 de cercetători din științele sociale, 13 ilustratori și 2 actori au contribuit la acest prim volum.
Autorii textelor activează în mediul academic din România – Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai, dar și din străinătate: Universitatea Carolina de Nord, Chapel Hill (SUA), Ludwig-Maximilians-Universität München (Germania), Maastricht University (Olanda), Riga Stradins University (Letonia); sunt cercetători în instituții naționale: Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer, Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu, Muzeul Ţăranului Român, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, sau de peste hotare: Universitatea din Konstanz, University of Sussex Asia Centre, Max Planck Institute for Social Anthropology. Majoritatea articolelor incluse pe platformă au la bază cercetări de lungă durată în cadrul studiilor doctorale sau post-doctorale susținute de aceștia la universități precum Universitatea din București, SNSPA, University of Michigan, City University of New York, Central European University, Max Planck Institute for Social Anthropology, Universitatea Bielefeld, University College of London, University of Cambridge sau University of Kent.
Textele capătă culoare prin grafica a 13 artiști, sub ilustrația copertă realizată de Alexandru Nimurad și sunt aduse mai aproape de public prin lectura actorilor Katia Pascariu și Daniel Popa.
Celor 40 de articole publicate li se va adăuga o nouă serie, de 60 de materiale originale, pe același format de succes: text, podcast și ilustrație. Începând cu ianuarie 2022, ele vor apărea pe platformă săptămânal, transformând Sfertul Academic într-un reper predictibil și constant pe scena culturală din România. La încheierea acestei serii, ilustrațiile vor lua formă tipărită și vor porni prin țară, într-o expoziție multimedia itinerantă găzduită de partenerii noștri din București, Cluj, Bistrița și Zalău. Podcasturile vor fi disponibile și offline, în cadrul unor „Colțuri pentru audiție”, amplasate în 10 localuri din București. În fiecare astfel de Colț se va găsi un Mp3 player însoțit de o broșură cu rezumate podcasturilor și cu ilustrațiile conexe. De aici, de fapt, s-a născut și titlului proiectului: “Sfertul academic” îi va ajuta și pe cei care se află în așteptarea unor prieteni care întârzie, să-și petreacă timpul într-un mod mai interesant, ascultând un podcast de antropologie.
Sfertul Academic este o inițiativă a start-up-ului de cercetare socială Antropedia, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național, susținuă de un număr tot mai mare de parteneri: Scientifica, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, Asociația ADO, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Universitatea din București, Facultatea de Științe Politice – Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Cărturești, Muzeul Județean Istorie și Artă Zalău, Amritae, Studio 5, Kooperativa 2.0, Suento, J’Ai Bistrot, Lente.
Ultima piesă din acest puzzle? Căutăm un partener cheie care să ne ajute să creștem și să extindem audiența platformei Sfertul Academic. Vrem să obținem mai multă vizibilitate, atât online cât și offline. Totodată, urmărim să ajungem și la publicul vorbitor de limba engleză. 2500 euro ne-ar dubla bugetul pentru social media. Cu 8000 euro am putea edita și distribui materialele sub formă de revistă glossy sau volum, apariție semestrială, tiraj minim 1500 exemplare. Pentru a traduce materialele de pe platformă, avem nevoie de 12000 euro, iar 4000 de euro în plus ar acoperi și înregistrarea podcasturilor în limba engleză.
Veniți alături de noi, să construim împreună un nou reper pe scena culturală din România și să punem antropologia românească pe harta internațională!