fbpx Skip to main content

Nudismul în Vama Veche – libertate sau „voyeurism”?

RUXANDRA PĂDURARU

Ai mei fac parte din categoria vamaioților „vechi” (anii 90). Pe mine m-au adus în Vama Veche de când eram în căruț - deci să tot fie 23 de ani. De vreo 10 ani avem și o mică casă făcută din containere. Am prins „schimbarea la față” a Vămii, iar anul trecut, după două luni petrecute aici, am scris despre ce nu știam atunci că va fi ultimul an al Plajei de Carte care a adunat o comunitate considerabilă de nudiști.

„Pe-asta să n-o notați, domnișoară!”: Câteva reflecții despre munca etnografică în chirurgia estetică

ANA-MARIA RENȚEA

Să faci cercetare de teren în aria medicală nu e ușor. Te lovești de tot felul de obstacole, de la „nu”-uri mai diplomate sau mai tranșante până la aspecte legislative ce țin de protecția datelor pacientului. De peste trei ani, studiez practica socială a operațiilor estetice în spațiul românesc, în cadrul tezei mele doctorale. Într-o încercare recentă de a sistematiza volumul imens de date acumulate, am reflectat tot mai mult la datele „din spatele” cercetării, care sunt poate la fel de consistente precum cele „științifice” și care vor rămâne cel mai probabil uitate în „sertar”.

Balconthropology. Revirimentul balcoanelor în pandemie

RUXANDRA PĂDURARU

Textul a fost scris în mai 2020 - în plină pandemie COVID-19, când restricțiile de deplasare erau în vigoare. O perioadă care pentru unii a însemnat o (re)descoperire și regândire a spațiilor din case. Eu însămi mutându-mi biroul pe balcon, am fost entuziasmată de propunerea de a scrie un articol despre moduri diferite de recucerire a balconului. Articolul a fost publicat inițial în Revista Samizdat, sub îndrumarea (și atenta editare) a Mariei Bîrsan și a lui Radu Ianoș.

Prima experiență de teren - Chilia Veche, 2023

RUXANDRA PĂDURARU

Un exercițu de refexivitate după cele 10 zile de practică în Chilia Veche, localitate din Delta Dunării înființată de refugiați din Basarabia și Bugeac după Războiul Crimeei (1853-1856).
I-am rugat pe studenții de anul I si II de la antropologie și sociologie să își ia un moment de răgaz și în urma observațiilor participative și neparticipative, a interviurilor, a discuțiilor informale, a plimbărilor prin soare și a luptei cu țânțarii, să (își) răspundă cum a fost pentru ei prima ieșire pe teren în calitate de cercetători? Cu ce așteptări au venit, ce a funcționat bine și ce mai puțin bine?

Împreună cu: Beldean Iulia, Costinel Daniela, Dumitrescu Ștefania Raluca, Dumitru Nina Florentina, Rădulescu Adrian, Stoica Elena Cătălina, Ștefănescu Florentina, Tudorache Dragoș, Ursaciuc Theea Maria, Vârban Darius Alexandru

Implicarea comunităților de romi în managementul riscului la inundații – o abordare colaborativă cu autoritățile locale

OANA IVAN

Eseul de față prezintă un caz de antropologie aplicată, o premieră în practicile aparatului administrativ din România și anume, un proiect pilot în domeniul managementului riscului la inundații în care autoritățile din domeniu au colaborat direct cu comunitățile vulnerabile pentru a integra realitățile specifice acestor comunități în măsurile de pregătire și răspuns la inundații. Proiectul a rezultat într-un ghid practic pentru implicarea comunităților marginalizate, creând un model ce ar putea fi aplicat și în alte domenii esențiale.