Ce înseamnă succesul în afaceri? Istorii de antreprenoriat rural cu final neașteptat

de MARIA RĂDAN-PAPASIMA

Abstract

Peisajele idilice din Bran și Moieciu nu au atras doar turiști dornici de relaxare și contemplare a naturii. Presărate cu tot mai multe pensiuni, aceste zone s-au transformat și într-un miraj pentru antreprenori din alte părți ale țării. Orășeni cu resurse financiare considerabile s-au grăbit să construiască unități de cazare cât mai mari, așteptându-se ca succesul afacerii lor să fie direct proporțional cu numărul de camere. Cum se face, însă, că mulți dintre ei au eșuat, fiind nevoiți să-și scoată pensiunile la vânzare? Care a fost cheia succesului pentru localnicii care s-au implicat în economia turismului? Și, poate mai important – ce forme poate lua succesul?

Podcast Sfertul Academic
(în curs de publicare)

Maria Rădan-Papasima

Autoare

Maria Rădan-Papasima este o antropoloagă/socioloagă cu experiență de cercetare în mediul rural pe probleme ce țin de inegalitate socială, sărăcie și segregare în comunitățile marginalizate, educație și abandon școlar, turism rural și patrimoniu imaterial. Are un master în Antropologie Socială de la University of Oxford și un doctorat tot în antropologie socială la University of Kent, a ținut seminarii de antropologie la University of Kent și la Universitatea din București, iar în ultimii ani a lucrat în mediul ONG unde a scris și derulat proiecte finanțate prin fonduri structurale. Co-fondator al start-up-ului de cercetare socială Antropedia, este interesată de implicarea în proiecte sociale și culturale fundamentate prin cercetare și cu un impact social real. Maria este inițiatoarea și coordonatoarea platformei Sfertul Academic și a proiectului theanthro.art.  

Melinda Ureczki Lázár

Ilustratoare

Melinda Ureczki Lázár este artistă, ilustratoare și animatoare. În practica sa artistică este interesată să reflecteze asupra problemelor sociale și să le prezinte în forme narative prin diferite medii. Temele ei principale sunt problemele de identitate locală, interpretarea relațiilor interpersonale și a experiențelor din viața de zi cu zi, precum și manifestările actuale ale tradiției, prezentând-le prin asociații conceptuale și lirice. La Cluj Napoca a studiat grafică la licență și animație și bandă desenată la masterat. De atunci, în calitate de membru al colectivului ArtiViStory, a participat în diverse proiecte în care a folosit banda desenată cu scop de documentare și mediere. În același timp a contribuit la proiectul revistei de bandă desenată documentară POC!#2. A avut expoziții personale și de grup în România și a participat la proiecte colaborative în Ungaria. Mai multe lucrări pot fi văzute pe pagina sa de Instagram.

Katia Pascariu

Actriță

Actriță, performer, activistă cultural, absolventă de teatru la UNATC în 2006 și a masterului de antropologie al Universității București în 2016, Katia Pascariu locuiește în București, România. Activează ca artist și manager cultural impreună cu colective artistice independente – Cooperativa Macaz, Centrul Replika – și este co-fondatoarea Centrului de artă comunitară Vârsta 4 și a Asociației ADO – artă pentru drepturile omului. Din 2016 este și membră a trupei Teatrului Evreiesc de Stat.

Articol în curs de publicare.

Program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
 Save as PDF