fbpx Skip to main content

METODOLOGIA DE DEZVOLTARE AGILE NU ESTE SUFICIENTĂ. OMOARĂ UTILIZATORUL, UN CAZ DESPRE COLABORARE EGALĂ CU OAMENII PENTRU CARE DEZVOLȚI

Transformarea este un proces prin care un sistem se mută dintr-o stare în alta, iar tehnologia este una dintre multiplele instrumente care ajută sistemul în acest proces de schimbare. Mult prea des companiile se concentrează pe (noile) tehnologii și pe (presupusa) nevoie de training & lipsa de educație tehnologică a “utilizatorilor” ca să justifice dificultatea de schimbare în loc să exploreze nevoile reale ale sistemului organizational, problemele nerezolvate și rolul real sau chiar eșecul tehnologiei în a rezolva aceste blocaje. Corina va utiliza experiența ei în research de transformare organizațională în KLM (o companie olandeză de aviație) să argumenteze că organizația ar trebui să se concentreze pe a înțelege și articula nevoia reală de schimbare și problemele nerezolvate adiacente, ca pe urmă să poată înțelege eșecul instrumentelor inerente sistemului și cum tehnologia ar putea să le ajute să performeze mai bine. Ea va arăta că folosirea frame-urilor de dezvoltare tehnologică “agile” doar reiterează dezechilibrul de putere între diferitele grupuri de deținători de cunoștințe din sistem, ceea ce îi împiedică să descopere și să rezolve problemele și blocajele reale ale sistemului. Descoperirea, articularea și rezolvarea colectivă a acestor probleme reale cu ajutorul tehnologiei poate duce în final la un proces de transformare organizațională mai sănătos și eficient.

Corina Enache este pasionată de intersecția dintre știință, practică și sisteme. Ea cercetează culturile și îi place să le faciliteze în drumul lor către creștere și dezvoltare, spre o versiune mai dreaptă, non-extracționistă și plină de compasiune a lor însele. Ea are o formare transdisciplinară (antropologie, științe politice, economie). În prezent, lucrează în calitate de consultant pentru învățare și dezvoltare la Schouten și Nelissen. De asemenea, este implicată în domeniul educațional cu Namla, start-up-ul său educațional, unde predă antropologie aplicată în colaborare cu mai multe universități europene. În cele din urmă, ea găzduiește podcast-ul The Human Show, un spațiu în care intervievează cercetători din științele sociale despre munca lor.