fbpx Skip to main content

DESPRE ROBOȚI ȘI VIITOR, ÎNTRE REALITATE ȘI FICȚIUNE. CUM POATE DESIGN-UL SĂ CONTRIBUIE LA EXPERIMENTAREA ȘI LA PUNEREA ÎN SCENĂ A UNOR VIITOARE POSIBILE?

Cum se construiește un robot? Dacă cărțile de SF au propus numeroase scenarii de viață cu roboți care interacționează cu oamenii, ce este acceptabil și preferabil sa dezvoltam în realitate? Dincolo de complexitățile tehnice, există provocări ce țin de utilitatea socială a roboților, de integrare și o nouă ecologie de coabitare. Aici intervin designerii, care imaginează scenarii printr-un proces care pendulează între nevoi reale ale oamenilor, cercetare si experimentare. Voi prezenta un experiment în care o echipa de designeri, cercetători, personal medical și ingineri au petrecut o săptămână punând în scenă (în felul unei piese de teatru) și experimentând scenarii care implică roboți de asistență. În timpul acestei rezidențe și pentru a întruchipa entitatea robotică, s-au folosit doi roboți Pepper (creați de  SoftBank Robotics în 2014), care au fost manipulați ca niște păpuși. Voi prezenta felul în care s-au negociat și s-au dezbătut scenariile. Plecând de la aceste rezultate, mă uit la modul în care ficțiunea este pusă în scenă și arăt cum procesul de design implică un dus-întors între ficțiune și realitate. Închei prezentarea trăgând anumite concluzii despre modul prin care se pot stabiliza, finaliza dar și renunța la anumite scenarii în domeniul roboticii. Datorită acestei experimentari de “simulare in-vivo” propusă de design, aceste scenarii negociate ar putea guida echipele tehnice în dezvoltările ulterioare.

Ioana Ocnarescu conduce o echipă multidisciplinară de cinci cercetători la Strate School of Design (titulari de doctorate în design și științe umane) în cadrul unei cercetării active și angajate. Ioana promovează cercetarea în design pentru studenții în design, predă cursuri de design de experiență, design și robotică. Co-dirijează mai multe proiecte de doctorat și este responsabilă de „Robotics by Design Lab – AI, Robots & Humans – ecologies of living together”, un laborator pluridisciplinar care reunește companii, cercetători, experți în robotică și lideri mondiali în design și inovare. Înainte de Strate, Ioana a studiat matematica aplicată la École Polytechnique și un doctorat în design în echipa User Experience de la Alcatel-Lucent Bell Labs France, în colaborare cu Strate și Product Design and Inovation Laboratory of Arts and Crafts ParisTech. Și înainte de Franța, Ioana a început studiile la Facultatea de Automatică si Calculatoare din Bucuresti si la Universitatea Autonoma din Barcelona. Teme de cercetare: managementul cercetării, cercetare multidisciplinară, living labs, experimentare in-vivo și in-situ, prototipare low-tech, design de experiență.